A Réteges tepertős pogácsa recept nem csak ízletes, de a tészta készítésének módja miatt különösen omlós és réteges lesz.

A Réteges tepertős pogácsa recept nem csak ízletes, de a tészta készítésének módja miatt különösen omlós és réteges lesz.

A Réteges tepertős pogácsa recept nem csak ízletes, de a tészta készítésének módja miatt különösen omlós és réteges lesz.

Készítsd el ezt a mennyei tepertős pogácsát, amely a hagyományos magyar ízeket hozza el közvetlenül a konyhádba! A Réteges tepertős pogácsa recept nem csak ízletes, de a tészta készítésének módja miatt különösen omlós és réteges lesz. A tészta alapja a frissen felfuttatott élesztő, amit tejföl, fehérbor és finom darált tepertő gazdagít, így biztosítva, hogy minden falatban érezd a zamatos, rusztikus ízeket. A többszöri nyújtás és hajtogatás pedig nemcsak a textúrát teszi különlegessé, hanem garantálja a pogácsák levegős, könnyed állagát is. Próbáld ki ezt a receptet, amikor a család vagy a barátok összejönnek egy kis összejövetelre, garantáltan mindenkit lenyűgöz majd!

A Réteges tepertős pogácsa recept nem csak ízletes, de a tészta készítésének módja miatt különösen omlós és réteges lesz.
A Réteges tepertős pogácsa recept nem csak ízletes, de a tészta készítésének módja miatt különösen omlós és réteges lesz.

Réteges tepertős pogácsa recept hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • pici cukor
  • 3 kanál fehérbor
  • 35 dkg darált tepertő
  • 10 dkg zsír
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1dbtojás
  • ízlés szerint só
  • tej
  • 1 kanál ecet

Réteges tepertős pogácsa recept elkészítése

Az elkészítését kezdjük azzal, hogy a tejet meglangyosítjuk egy kis edényben. Ehhez adjunk hozzá egy csipetnyi cukrot és egy kevés lisztet, amely segít az élesztő táplálásában és aktív állapotba hozásában. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk állni néhány percig, míg szépen fel nem fut. Ezután jöhet a tészta készítése, amihez egy nagyobb tálra lesz szükségünk.

A tálba szórjuk a maradék lisztet, adjunk hozzá egy kevés sót és ízlés szerint őrölt borsot. Keverjük hozzá a tejfölt, a fehér bort, a zsírt és egy felvert tojást. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet, és ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis tejet, hogy a tészta megfelelő állagú legyen, hasonlóan a rétestésztához. Jól dolgozzuk ki a tésztát, amíg sima és hólyagos nem lesz, ez biztosítja, hogy a végeredmény levegős és finom legyen.

Miután a tészta megkelt, helyezzük egy lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük meg a darált tepertővel. Ezután tekerjük fel a tésztát, lapítsuk el kissé nyújtófával, majd hajtogassuk össze. Ezt követően hagyjuk pihenni a tésztát húsz percig, amely után újra nyújtsuk ki, feltekerjük és ismét összehajtjuk. Ezt a lépést még kétszer ismételjük meg.

Végső lépésként nyújtsuk ki a tésztát körülbelül két centiméter vastagságúra. A tészta tetejét bevagdossuk, hogy sütés közben szépen megemelkedjen, majd tojássárgájával kenjük le, ami aranysárga színt és fényt ad neki sütés után. Kiszaggatjuk a tésztát a kívánt formára, és egy tepsibe helyezzük, ahol letakarva konyharuhával még egy kis ideig kelni hagyjuk. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és süssük a pogácsákat 25-30 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Ez a tepertős pogácsa tökéletes kiegészítője lehet bármilyen étkezésnek, vagy akár önálló snackként is fogyasztható.