Ha valami igazán különlegeset és otthonosat szeretnél alkotni, ezt a Tepertős pogácsa egyszerűen receptet neked találták ki!

Ha valami igazán különlegeset és otthonosat szeretnél alkotni, ezt a Tepertős pogácsa egyszerűen receptet neked találták ki!

Ha valami igazán különlegeset és otthonosat szeretnél alkotni, ezt a Tepertős pogácsa egyszerűen receptet neked találták ki!

Ismerkedj meg ezzel a hagyományos, tepertős pogácsa recepttel, amely garantáltan mindenkit elvarázsol majd az ízeivel! Ez a klasszikus csemege tökéletes választás lehet a családi összejövetelekre, ünnepekre, vagy akár egy baráti kerti partira. A tészta alapját a friss élesztő, finomliszt, zsír és tepertő keveréke adja, amelynek rétegezett, leveles szerkezete a többszöri nyújtás és hajtogatás révén jön létre. A sütés eredményeképpen ropogós, aranyszínű pogácsák kerülhetnek az asztalra, melyek illata és íze felidézi a régi, jó házias konyha emlékét. Ha valami igazán különlegeset és otthonosat szeretnél alkotni, ezt a Tepertős pogácsa egyszerűen receptet neked találták ki!

Ha valami igazán különlegeset és otthonosat szeretnél alkotni, ezt a Tepertős pogácsa egyszerűen receptet neked találták ki!
Ha valami igazán különlegeset és otthonosat szeretnél alkotni, ezt a Tepertős pogácsa egyszerűen receptet neked találták ki!

Tepertős pogácsa egyszerűen hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg tepertő
  • 8 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 2 kanál tejföl
  • 1.5 dkg élesztő
  • 0.5 mk só

Tepertős pogácsa egyszerűen elkészítése

Kezdd az elkészítést azzal, hogy két kanál tejfölt egy kis tálba teszel, majd ebbe morzsolod bele az élesztőt. Adj hozzá egy tojássárgáját is, és egy villával alaposan keverd össze a hozzávalókat. Ezután hagyd állni néhány percig, hogy az élesztő aktiválódjon. Ezalatt az idő alatt a tészta alapját is előkészítheted.

Vegyél elő egy nagyobb keverőtálat, és szitáld bele a lisztet. Ezt követően morzsold bele a zsírt és a darált tepertőt. Győződj meg arról, hogy a zsír és a tepertő teljesen eloszlik a lisztben, mert ez adja majd a tészta leveles szerkezetét. Öntsd hozzá a tejfölös, élesztős keveréket, és kezd el összedolgozni az alapanyagokat. Fontos, hogy ne legyen túl kemény a tészta, ezért ha szükséges, adhatsz hozzá még egy kevés tejfölt.

Amikor a tészta összeállt, lisztezett munkafelületen kezdd el gyúrni, míg sima és rugalmas nem lesz. Ezután hajtogasd meg a tésztát: nyújtsd ki, majd hajtsd össze, fordítsd el egy negyedet, és ismét nyújtsd ki. Ezt a folyamatot háromszor ismételd meg, közben minden egyes nyújtás után hagyd pihenni a tésztát 15-15 percig. Ez a hajtogatás és pihentetés adja meg a tésztának a leveles, ropogós szerkezetét.

Miután a tészta elegendően pihent, nyújtsd ki másfél ujjnyi vastagságúra, és a tetejét kend meg egy felvert tojássárgájával. Ezután egy éles késsel vagy pizzavágóval vágd be a tésztát díszes minták szerint, hogy a sütés során szépen megemelkedjen. A tésztát pogácsaszaggatóval szaggasd ki, és helyezd a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd őket a tepsiben pihenni egy órán keresztül, hogy szépen megkeljenek.

Végül előmelegített sütőben, 180 fokon süsd őket 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarna színűek nem lesznek. A gondosan előkészített és megformázott tészta garantálja, hogy a pogácsák ropogósak, levelesek és ízletesek lesznek. Élvezd az elkészült tepertős pogácsákat melegen, akár egy jó kávé vagy tea társaságában.