Ha szeretnél egy igazán különleges és ízletes fogást az asztalra tenni, próbáld ki ezt a remek Töpörtyűs pogácsa receptet! A

Ha szeretnél egy igazán különleges és ízletes fogást az asztalra tenni, próbáld ki ezt a remek Töpörtyűs pogácsa receptet! A

Ha szeretnél egy igazán különleges és ízletes fogást az asztalra tenni, próbáld ki ezt a remek Töpörtyűs pogácsa receptet! A

Ha szeretnél egy igazán különleges és ízletes fogást az asztalra tenni, próbáld ki ezt a remek Töpörtyűs pogácsa receptet! A friss, házi készítésű tészta és az ínycsiklandó töltelék tökéletes kombinációja garantáltan mindenkit lenyűgöz majd. A tepertő zamata és a tészta omlóssága egyszerre keltenek étvágyat. Az elkészítési folyamat, bár némi odafigyelést igényel, rendkívül élvezetes és kreatív tevékenység. Próbáld ki ezt a receptet, hogy egy kis ízorgia kerüljön a hétköznapi napokba vagy ünnepi alkalmak asztalára!

Ha szeretnél egy igazán különleges és ízletes fogást az asztalra tenni, próbáld ki ezt a remek Töpörtyűs pogácsa receptet! A
Ha szeretnél egy igazán különleges és ízletes fogást az asztalra tenni, próbáld ki ezt a remek Töpörtyűs pogácsa receptet! A

Töpörtyűs pogácsa recept hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • őrölt bors
  • 1 dl tejföl
  • 3 ek fehérbor
  • 35 dkg darált tepertő
  • 1 db tojás

Töpörtyűs pogácsa recept elkészítése

Elkészíteni egy jó tepertős pogácsát nem olyan bonyolult, mint ahogy elsőre tűnhet! Kezdjük az alapokkal: először is, egy deciliter tejet langyosíts meg, majd keverj hozzá egy mokkáskanál cukrot. Amikor a tej már langyos, morzsolj bele három dekagramm élesztőt, szórd meg egy kevés liszttel és hagyd állni, amíg az élesztő felfut. Ez az első lépés felkészíti az alapot a tésztánkhoz.

Következő lépésben vedd elő az ötven dekagramm lisztet, és morzsolj el benne tíz dekagramm zsírt. Ezt követően adj hozzá ízlés szerint sót és őrölt borsot, majd keverd hozzá egy deciliter tejfölt és három evőkanál fehér bort vagy ecetet. Ezt a keveréket dolgozd össze a felfuttatott élesztős tejjel, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis tejet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapj. Alaposan gyúrd át a tésztát, hogy szépen összeálljon, majd fedd le egy konyharuhával és hagyd kelni fél órát.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra. Egyenletesen kend meg a tésztát harmincöt dekagramm darált tepertővel, majd óvatosan tekerd fel. A feltekert tésztát nyújtófával óvatosan lapítsd le, és a tekercs két végét hajtsd egymásra.

Hagyd pihenni a tésztát húsz percig. Ezután ismét nyújtsd ki, tekercseld fel, és újra hajtsd egymásra. Ezt az eljárást még kétszer ismételd meg. Végül nyújtsd ki a tésztát körülbelül két centiméter vastagságúra. A tészta tetejét éles késsel vagdosd be rácsos mintázatban, és pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat.

A kiszúrt pogácsákat helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenjed le a tetejüket tojássárgájával. Figyelj arra, hogy a tojás ne csorogjon le a tészta oldalára. A tepsiben pihentesd a pogácsákat még húsz percig, majd süsd meg őket jó forró sütőben, amíg szép pirosra nem sülnek. Így készül a tökéletes, ropogós tepertős pogácsa, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet.