Fedezd fel ezt a hagyományokkal teli, tanyasi tepertős pogácsa receptet, ami a régi idők ízeit hozza el a konyhádba.

Fedezd fel ezt a hagyományokkal teli, tanyasi tepertős pogácsa receptet, ami a régi idők ízeit hozza el a konyhádba.

Fedezd fel ezt a hagyományokkal teli, tanyasi tepertős pogácsa receptet, ami a régi idők ízeit hozza el a konyhádba.

Fedezd fel ezt a hagyományokkal teli, tanyasi tepertős pogácsa receptet, ami a régi idők ízeit hozza el a konyhádba. A finomliszt, friss tojások és karakteres fehérbor kombinációja egyedülálló tésztát eredményez, mely tökéletes alapot ad a gazdag ízű tepertőnek. A tészta alapos kidolgozása és többszöri hajtogatása biztosítja, hogy a végeredmény leveles és omlós legyen. A kész pogácsákat egy aranyló tojássárgája réteg koronáz meg, mielőtt ropogósra sülnek a forró sütőben. Tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra, legyen szó egy családi ebédről vagy egy baráti összejövetelről.

Fedezd fel ezt a hagyományokkal teli, tanyasi tepertős pogácsa receptet, ami a régi idők ízeit hozza el a konyhádba.
Fedezd fel ezt a hagyományokkal teli, tanyasi tepertős pogácsa receptet, ami a régi idők ízeit hozza el a konyhádba.

Tanyasi tepertős pogácsa recept hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5 cl fehérbor
  • 2 dkg élesztő
  • 25 dkg tepertő
  • tojássárgája a kenéshez

Tanyasi tepertős pogácsa recept elkészítése

Ha szeretnél kipróbálni egy igazán különleges, házi tepertős pogácsa receptet, itt az ideje, hogy belevágj! Első lépésként készítsd elő az alapanyagokat: szükséged lesz lisztre, egy egész tojásra és egy tojássárgájára, egy kevés fehérborra, friss élesztőre, tepertőre és sóra. A sütési folyamat több lépésből áll, de ne aggódj, lépésről lépésre végigvezetlek!

Kezdjük az élesztő előkészítésével. Egy kis tejben oldd fel az élesztőt, majd hagyjuk, hogy aktiválódjon, amíg habos nem lesz. Ezután egy nagy keverőtálba szitáld bele az ötven dekagramm lisztet, add hozzá az élesztős tejet, a tojást, a tojássárgáját és az öt centiliter fehér bort. Sózd meg ízlés szerint. Ezt követően kezd el alaposan összegyúrni a hozzávalókat. A cél egy sima, rugalmas tészta elérése, ami rétestészta keménységű legyen.

Miután a tésztát jól kidolgoztad, nyújtsd ki vékonyra egy lisztezett felületen. A kinyújtott tésztára egyenletesen szórd rá a finomra vágott vagy ledarált tepertőt. Ezután hajtsd össze a tésztát, mint egy levelet, és tedd fél órára hűvös helyre pihenni. Ezt a hajtogatást még háromszor meg kell ismételni, közben minden egyes hajtogatás után hagyjuk a tésztát 10-15 percig pihenni.

Amikor ezekkel a lépésekkel megvagy, nyújtsd ki a tésztát utoljára, most már körülbelül ujjnyi vastagságúra. Ekkor használj pogácsaszaggatót, hogy kiszaggasd a pogácsák formáját. A kiszaggatott pogácsákat helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk őket egy langyos helyen tovább kelni.

Mielőtt a sütőbe tolnád a tepsit, kenjük meg a tetejüket tojássárgájával, hogy szép fényes és aranybarna színük legyen. Az előmelegített sütőben, nagyjából 180 Celsius fokon süsd a pogácsákat 25-30 percig, amíg szépen meg nem pirulnak. A végeredmény egy omlós, réteges, tepertős finomság lesz, amely tökéletes kísérője lehet bármilyen összejövetelnek vagy csak egyszerűen élvezheted egy csésze tea mellett.